"Harde Mottak"s frittalende podkastvert Trym Hogner langer ut mot utviklingen i norsk fotball; færre taklinger, mer klaging – og stadig større avstand mellom supportere og ledere.
-Norsk fotball står i fare for å miste sin egenart. Det mener Lillestrøm-profil og podkastvert Trym Hogner. I episode 242 av podkasten Toppfotball går han hardt ut mot, det han opplever som, en stadig mer forsiktig, polarisert og selvopptatt fotballkultur i Norge.
– Det takles mye mindre enn før, men det gis også mye flere gule kort. Det er en stor kontrast, sier Hogner, og viser til en utvikling i Premier League de siste ti årene: fra 17 000 taklinger og 600 gule kort, til rundt 11 000 taklinger og over 1 000 kort i dag.
– For meg tyder det på en mer pinglete fotball enn det jeg liker, sier han.
Fra blod, svette og vafler til klaging og distanse
Hogner beskriver en utvikling der avstanden mellom supportere og ledere har økt dramatisk, samtidig som spillet på banen mister noe av sin intensitet og identitet.
"Fotballen er blitt pinglete og polarisert. Det er for lite taklinger og for mye syting – både fra supportere og ledere"
– Vi savner de som virkelig blør for drakta. De som byr på seg selv og tåler en støyt, sier Trym Hogner.
Han mener mange norske klubber og deres ledere fortsatt nyter godt av vaffelstekernes innsats på dugnad – men belønner det med byråkrati og økende distanse.
– Det har blitt for mange som klør hverandre på ryggen. Fotballtinget oppleves ikke lenger som et demokratisk organ. Det føles mer som et teater der alt er bestemt på forhånd, sier han.

Elitisme og dobbeltmoral
Også supporterkulturen får sitt stikk. Hogner tar avstand fra det han kaller en «snobbete Premier League-mentalitet» hos noen norske fans.
– Mange gidder ikke se på norsk fotball fordi de mener den er for dårlig. Men da har du ikke skjønt essensen av norsk fotball. Her kan du faktisk være en del av klubben. Du kan påvirke, møte ledelsen og stille til valg. Det er unikt, sier han.
Samtidig peker han på det han kaller en voksende dobbeltmoral i hvordan fotballen behandles.
– Vi har stadioner med VIP-soner hvor du får drikke øl, mens vanlige supportere ikke får det. Hvor unorsk går det an å bli? Hvorfor skal Jørgen Hattemaker nektes det samme som direktørene får, spør han.
Gammeldagse prosesser
Selv om Hogner fremhever norsk fotballs demokratiske struktur som en styrke, peker han også på at systemet er sårbart for kameraderi.
– Folk får jobber uten utlysninger, kravspesifikasjon eller prosesser. Det skjer i NFF, og det skjer i klubbene. I Lillestrøm også. Det burde vært ryddet opp i for lengst, sier han.
Han trekker frem egne erfaringer med supporterrollen i LSK som både lojal og kritisk.
– Jeg elsker klubben. Men nettopp derfor mener jeg vi må kunne si fra. Ellers blir vi bare heiagjeng. Det skal svi litt å tape. Det skal koste å lede dårlig, sier han.
– Vi trenger flere som sier imot
Han frykter en fotballkultur der uenighet undertrykkes og kritiske stemmer holdes ute – også i media.
– Pressen har en rolle, men de blir for ofte med på leken. Når folk ikke tør å stille de kritiske spørsmålene fordi de er redde for å miste tilgang til spillere og trenere, da har vi et problem. Vi trenger stemmer som tør å stå i motvind, sier han.
Han mener podkaster som "Harde Mottak" og uavhengige aktører som "Josimar" og Idrettspolitikk.no er blant få som virkelig våger å utfordre makta.
– Det burde ikke være sånn. Det burde vært pressens oppgave. Men vi får gjøre det vi kan for å holde trykket oppe. For hvis ingen sier fra, hvem gjør det da, avslutter Hogner.
Hør hele episoden her: