- Henter ingen fra øverste hylle

- Henter ingen fra øverste hylle


Del dette innlegget
Publisert: 26.06.25

Sportssjef Joacim Jonsson mener nøkkelen til sportslig suksess ligger i mental styrke og karakter. Men tåler de unge, sultne spillerne egentlig presset i en klubb som Vålerenga?

– Vi henter nesten ingenting fra øverste hylle. Det er vel bare Kevin Tshiembe, nå som er unntaket. Ellers har det vært Obos-nivå eller bunn av Eliteserien, sier Joacim Jonsson i episode 232 av podkasten "Toppfotball".

For Vålerenga handler spillerlogistikk ikke om navn, men om utviklingspotensial og mentalitet. Spillere som ikke har nådd toppen ennå – men som har sult og vilje til å ta neste steg – prioriteres foran etablerte navn.

– Vi prøver å hente spillere som er på vei opp i karrieren. Ikke for gamle, og ikke for etablerte. Da må de ta et steg til hos oss, sier han.

-Det er brutalt å komme hit

Jonsson er tydelig på at det mentale teller mer enn det tekniske i mange tilfeller.

– Vi er ekstremt opptatt av karakter og mentalitet. Vi snakker mye med spillerne før vi henter dem. Vålerenga er en stor klubb – men økonomisk er vi ingen stormakt. Det er brutalt å komme hit, sier han.

Han beskriver et trykk få er forberedt på – fra supportere, media og ikke minst internt.

Du sier at dere ønsker å hente ungt. Men hvordan lar det seg kombinere med alt presset som følger av å spille i Vålerenga?

– Det er massivt. Og det krever noe. Alle drømmer om det, men det er ikke alle som takler det.

Flere av spillerne som har kommet til klubben har slitt med å innfri, og Jonsson innrømmer at ikke alle tilpasninger lykkes.

– Det betyr ikke at en spiller som ikke lykkes hos oss, er dårlig. Kanskje passer han bedre i en annen spillestil, som i Brann, sier han – med henvisning til tidligere Vålerenga-spillere, som Felix Horn Myhre og Sivert Heltne Nilsen, som har utgjort deler av stammen i Brann de siste årene.

Noen spillere sliter med å takle presset fra omgivelsene i Vålerenga, sier Joacim Jonsson.

-Vi kommer til å bomme

I en klubb som budsjetterer med netto spillersalg på 30 millioner i året, er det lite rom for feil.

– Vi har hatt ganske høy treffprosent det siste halvannet året. Men vi vil bomme. Det gjør alle. Det handler om å minimere feilene, sier Jonsson.

Vålerenga har investert i avanserte scoutingsystemer og jobber etter definerte kriterier i jakten på nye spillere. Likevel må en viktig ting på plass, før det tas en beslutning.

– Det er detaljer du ikke får på video. Vi henter aldri noen uten å se dem spille live.

Men scouting og verktøy alene garanterer ikke suksess. Jonsson peker på behovet for å kombinere analyse med magefølelse – og en forståelse av hva Vålerenga faktisk er.

-Mange tror vi kan kjøpe for 50 millioner

En av utfordringene Jonsson trekker frem, er at mange forbinder Vålerenga med en toppklubb – og dermed forventer tilsvarende lønninger og resultater.

– Vi får alltid høre at vi er en stor klubb. Men vi er ikke i nærheten av Brann, Molde, Glimt eller Rosenborg økonomisk. Det slår mot oss i forhandlinger, sier Jonsson.

Men dere har jo gjort noen store salg i det siste. Det tikket vel inn 50 millioner for Jones El Abdellaoui da han ble solgt?

– Mange tenker jo at når vi fikk inn 50 millioner der, så har vi masse å handle for, men det kan vi ikke. Vi har budsjettert med spillersalg, for å kunne drive klubb. Det går til utgifter, men det gjør samtidig at vi ikke er nødt til å selge i sommer. Det er det mange klubber som må. Men skal vi handle i sommer, må vi hente smart, sier Jonsson.

Og smart betyr ofte ungt og sultent – men det kan være nettopp der sårbarheten ligger. Jonsson peker igjen på at det følger et ekstra press med det å spille i Vålerenga.

– Det er brutalt å slippe dem løs her ute. Du kan aldri vite hvordan de takler det. Noen blir spist opp, sier han ærlig.

Etter intervjuet med Jonsson har også Vålerenga solgt Magnus Bech Riisnæs til Bodø/Glimt for nærmere 30 millioner kroner.

Hør hele episoden her:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter. – Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball". Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

Pyro&Pivo-programleder Morten Galåsen valgte Lillestrøm da familien heiet på Vålerenga – og Romania da alle andre snakket om Premier League. Nå advarer han mot at fotballen er på vei mot avgrunnen. Morten Galåsen har aldri valgt den enkleste veien. Som barn valgte han Lillestrøm i protest mot storebrødrene som heiet på Vålerenga. Som voksen valgte han Romania – ikke på grunn av sol, strender eller EM-suksesser, men fordi noe med navnet, fargene og spillerne fascinerte ham. "Jeg har et litt sån


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

Aleksander Schau spør om mange har glemt hva fotball egentlig handler om – mens ledelsen teller penger, koeffisienter og prestasjoner. Aleksander Schau er kjent fra Fotballklubben og Fotball-TV, og i episode 238 av podkasten Toppfotball deler han sine tanker om utviklingen i norsk fotball. Han snakker om hvorfor han mener fokuset har havnet på feil sted. "Når man sier at det går bra for norsk fotball, hvordan måler de det? Omsetning? Eller koeffisient?" Han mener ledere i fotballen er mer opp


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad