Sportssjef Joacim Jonsson mener nøkkelen til sportslig suksess ligger i mental styrke og karakter. Men tåler de unge, sultne spillerne egentlig presset i en klubb som Vålerenga?
– Vi henter nesten ingenting fra øverste hylle. Det er vel bare Kevin Tshiembe, nå som er unntaket. Ellers har det vært Obos-nivå eller bunn av Eliteserien, sier Joacim Jonsson i episode 232 av podkasten "Toppfotball".
For Vålerenga handler spillerlogistikk ikke om navn, men om utviklingspotensial og mentalitet. Spillere som ikke har nådd toppen ennå – men som har sult og vilje til å ta neste steg – prioriteres foran etablerte navn.
– Vi prøver å hente spillere som er på vei opp i karrieren. Ikke for gamle, og ikke for etablerte. Da må de ta et steg til hos oss, sier han.
-Det er brutalt å komme hit
Jonsson er tydelig på at det mentale teller mer enn det tekniske i mange tilfeller.
– Vi er ekstremt opptatt av karakter og mentalitet. Vi snakker mye med spillerne før vi henter dem. Vålerenga er en stor klubb – men økonomisk er vi ingen stormakt. Det er brutalt å komme hit, sier han.
Han beskriver et trykk få er forberedt på – fra supportere, media og ikke minst internt.
– Du sier at dere ønsker å hente ungt. Men hvordan lar det seg kombinere med alt presset som følger av å spille i Vålerenga?
– Det er massivt. Og det krever noe. Alle drømmer om det, men det er ikke alle som takler det.
Flere av spillerne som har kommet til klubben har slitt med å innfri, og Jonsson innrømmer at ikke alle tilpasninger lykkes.
– Det betyr ikke at en spiller som ikke lykkes hos oss, er dårlig. Kanskje passer han bedre i en annen spillestil, som i Brann, sier han – med henvisning til tidligere Vålerenga-spillere, som Felix Horn Myhre og Sivert Heltne Nilsen, som har utgjort deler av stammen i Brann de siste årene.

-Vi kommer til å bomme
I en klubb som budsjetterer med netto spillersalg på 30 millioner i året, er det lite rom for feil.
– Vi har hatt ganske høy treffprosent det siste halvannet året. Men vi vil bomme. Det gjør alle. Det handler om å minimere feilene, sier Jonsson.
Vålerenga har investert i avanserte scoutingsystemer og jobber etter definerte kriterier i jakten på nye spillere. Likevel må en viktig ting på plass, før det tas en beslutning.
– Det er detaljer du ikke får på video. Vi henter aldri noen uten å se dem spille live.
Men scouting og verktøy alene garanterer ikke suksess. Jonsson peker på behovet for å kombinere analyse med magefølelse – og en forståelse av hva Vålerenga faktisk er.
-Mange tror vi kan kjøpe for 50 millioner
En av utfordringene Jonsson trekker frem, er at mange forbinder Vålerenga med en toppklubb – og dermed forventer tilsvarende lønninger og resultater.
– Vi får alltid høre at vi er en stor klubb. Men vi er ikke i nærheten av Brann, Molde, Glimt eller Rosenborg økonomisk. Det slår mot oss i forhandlinger, sier Jonsson.
– Men dere har jo gjort noen store salg i det siste. Det tikket vel inn 50 millioner for Jones El Abdellaoui da han ble solgt?
– Mange tenker jo at når vi fikk inn 50 millioner der, så har vi masse å handle for, men det kan vi ikke. Vi har budsjettert med spillersalg, for å kunne drive klubb. Det går til utgifter, men det gjør samtidig at vi ikke er nødt til å selge i sommer. Det er det mange klubber som må. Men skal vi handle i sommer, må vi hente smart, sier Jonsson.
Og smart betyr ofte ungt og sultent – men det kan være nettopp der sårbarheten ligger. Jonsson peker igjen på at det følger et ekstra press med det å spille i Vålerenga.
– Det er brutalt å slippe dem løs her ute. Du kan aldri vite hvordan de takler det. Noen blir spist opp, sier han ærlig.
Etter intervjuet med Jonsson har også Vålerenga solgt Magnus Bech Riisnæs til Bodø/Glimt for nærmere 30 millioner kroner.
Hør hele episoden her: