-Jeg visste ikke engang hvor Drammen lå
Adam Larsen Kwarasey er en av initiativtagerne til FC Oslo. (Foto: FC Oslo)

-Jeg visste ikke engang hvor Drammen lå


Del dette innlegget
Publisert: 29.06.25

Adam Larsen Kwarasey forlot Vålerenga uten en eneste A-kamp – og ble en av Strømsgodsets viktigste spillere gjennom tidene.

Da Adam Larsen Kwarasey som 19-åring forlot Vålerenga, var det få som så hva som skulle komme. Keeperen hadde trent med A-laget, men aldri debutert. Det manglet ikke på talent, men anerkjennelsen uteble og plutselig var han ute av døra på Valle.

– Vi var mange som ble sendt på dør der, sier Larsen Kwarasey i episode 244 av podkasten "Toppfotball". Jeg spurte hva som skjedde, men fikk ikke noe klart svar, sier han.

Løsningen ble Strømsgodset. Og det basert på ren tillit til kompisen.

– Jeg visste ikke så mye, annet om Strømsgodset enn hva jeg hadde fått høre av David (Driscoll) som spilte der da. Jeg visste faktisk ikke hvor Drammen lå på kartet i forhold til hvor jeg var, ler han.

Overgangen innebar ikke bare nytt lag – det ble starten på et nytt liv. Fra å spasere til trening hjemme på Oslo øst, ble han pendler.

– Jeg gikk fra å gå til trening til 45 minutter reisevei. Det var jo en overgang sier han.

I Godset kom han inn i et miljø preget av rutine og struktur.

– Det var en voksen gjeng, hvis jeg kan si det sånn, sier han.

Forskjellen fra juniorårene i Oslo var merkbar. Det var ikke nødvendigvis tempoet eller nivået som var høyere – det var kulturen, ansvaret og måten man tok fotballen på alvor på.

Fra skuffelse i Vålerenga til suksess med FC Oslo. (Foto: FC Oslo)

Deilas byggeplass

I starten var det Dag-Eilev Fagermo som styrte skuta, men snart tok Ronny Deila over. Og selv om han var ung og uerfaren – 32 år og spillende trener – begynte det å skje noe.

– "Når Ronny begynte å få sitt team komplett, og ble tryggere på seg selv, så skjedde det noe," sier Larsen Kwarasey.

Det som fulgte, var en utvikling både for laget og treneren. Veteraner ble faset ut, yngre spillere blomstret. Kwarasey beskriver det som et perfekt møtepunkt mellom trenere på vei opp og spillere som nådde sin modning.

– "Det var spillere som ikke ble henta inn med noen bakgrunn, som begynte å blomstre. Og veldig god match med hvor vi var i våre karrierer," sier han.

Han nevner keepertrener Thomas André Ødegaard, mentaltreneren Mette og assistent Haakon Lunov – folk som i dag fortsatt har viktige roller i norsk fotball.

Resultatet ble en historisk periode: Cupgull, seriegull og seriesølv. Og nærmere 200 kamper for keeperen som ble vraket i Vålerenga.

Voksenliv og verdsetting

Kontrasten til Vålerenga var tydelig. I Drammen ble han verdsatt. I Oslo forbigått. Han peker ikke finger, men sier det slik:

– Ofte er det sånn at hvis du har noe og blir veldig godt vant til det, så setter du ikke pris på det, med symbolsk pekefinger til Vålerengas manglende evne til å ivareta Oslo-talenter.

I Strømsgodset fikk han det motsatte: ansvar, spilletid og plass i stammen. – "Det var min første kontrakt hvor jeg begynte å tjene penger. Det var jo jobb," sier han.

Og når klubben i dag feirer gulljubileum, er Larsen Kwarasey naturligvis invitert.

– "Vi hadde noe tiårsgreier der, på et hotell uti der. Det var hyggelig, det altså."

Hør hele episoden her:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter. – Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball". Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

Pyro&Pivo-programleder Morten Galåsen valgte Lillestrøm da familien heiet på Vålerenga – og Romania da alle andre snakket om Premier League. Nå advarer han mot at fotballen er på vei mot avgrunnen. Morten Galåsen har aldri valgt den enkleste veien. Som barn valgte han Lillestrøm i protest mot storebrødrene som heiet på Vålerenga. Som voksen valgte han Romania – ikke på grunn av sol, strender eller EM-suksesser, men fordi noe med navnet, fargene og spillerne fascinerte ham. "Jeg har et litt sån


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

Aleksander Schau spør om mange har glemt hva fotball egentlig handler om – mens ledelsen teller penger, koeffisienter og prestasjoner. Aleksander Schau er kjent fra Fotballklubben og Fotball-TV, og i episode 238 av podkasten Toppfotball deler han sine tanker om utviklingen i norsk fotball. Han snakker om hvorfor han mener fokuset har havnet på feil sted. "Når man sier at det går bra for norsk fotball, hvordan måler de det? Omsetning? Eller koeffisient?" Han mener ledere i fotballen er mer opp


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad