– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser


Del dette innlegget
Publisert: 02.07.25

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter.

– Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball".

Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i bransjen og hvorfor han mener norsk fotball mangler evne og vilje til å se det uslipte.

– Jeg var redd Bo skulle råtne i Frigg, sier Adampour, og viser til det som i dag er en av hans ferskeste prestasjoner som agent: Gjennombruddet til Bo Hegland i Moss, som nylig førte til en overgang til svenske Djurgården.

Fra ukjent til U21

Bo Hegland er ett av flere navn Adampour trekker fram. Hegland gikk fra en dårlig periode for Frigg i 3. divisjon, til OBOSliga-spill for Moss. To og en halv sesong senere har han notert seg for 57 kamper og 15 mål, på det nest øverste nivået. Og dette fra en spiller som aldri fikk kretslagskamper, ingen sonekamper, ingen tiltak – men som fikk muligheten gjennom Adampours agentselskap Tempo Sports Group.

– Det var veldig få klubber som så ham for det han var. Han hadde aldri vært inne i noe system. Men jeg så noe. Det er det jeg gjør, sier han.

Han beskriver det som "den ene gaven" han mener han har:

– Jeg ser et potensial. Noe som kan vokse. Det kan være noe fysisk, noe mentalt, en type som bare trenger én mulighet. Men du må gidde å se etter det, sier Adampour.

Bo Hegland på fotoshoot i sin nye klubb. (Foto: Tempo Sports Group)

Systemsvikt?

Adampour er tydelig på at han mener mye talent går tapt i Norge fordi blikket er for snevert – og fordi klubbene ofte venter på at noen andre skal validere et navn før de tør å gå inn.

– Det handler ikke bare om ferdigheter. Det handler om hvordan man leser et menneske. Mange av gutta jeg har jobbet med, har vært nær ved å bli borte. Ikke fordi de ikke var gode nok, men fordi ingen stoppet opp og tok dem på alvor, sier han.

Han forteller at han ofte må være den som tar risikoen – og at det er en del av hans rolle å løfte fram det ingen andre tør satse på.

– Jeg ville aldri brukt en klubb for å presse opp en overgangssum. Men jeg bruker stemmen min når jeg vet hva jeg har sett. Jeg skal stå i det, også hvis det går galt, sier han.

Lojalitet og ansvar

Adampour beskriver sitt arbeid med spillerne som et personlig prosjekt, ikke bare en profesjonell relasjon:

– Jeg ser på dem som familie. Jeg bryr meg om hvordan de har det, hvem de er sammen med, hva de gjør når de ikke trener. Og jeg forventer like mye av dem som jeg gjør av meg selv, sier han.

Det er en tilnærming som også setter krav:

– Du ser ikke Bo Hegland eller Lars Olden Larsen på strippeklubb i Marbella. Det skjer ikke. Ikke fordi jeg er moralist, men fordi det handler om hvem du er, hvor du skal og hvem du vil være, sier Mikail Adampour.

Hør hele episoden her:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

- Barn på 13 år får agenter

- Barn på 13 år får agenter

Fotballeksikon Jørgen Tjærnås hevder at Martin Ødegaards suksess har gitt norsk fotball en farlig slagside. Klubber og foreldre blir helt blendet av at alle vil ha frem den neste Ødegaard, sier han. Martin Ødegaard, som i ung alder tok steget fra Strømsgodset til Real Madrid, blir ofte sett på som selve symbolet på norsk fotballs nye gullalder. Men ifølge Jørgen Tjærnås, kjent som «breddefotballens leksikon», har Ødegaards fantastiske karrieresteg også en uforskyldt skyggeside. "Martin Ødegaar


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

Mens de fleste eliteseriespillere kobler av under ferie og landslagspauser, drar Haitam Aleesami hjem til Holmlia for å trene klubbens A-lag i fjerdedivisjon. Han har spilt for landslaget, vært proff i Italia og Nederland, og kjemper nå om seriegull med Bodø/Glimt. Men når Eliteserien tar pause, setter Haitam Aleesami seg på flyet til Oslo – for å lede trening med Holmlia Sportsklubb. – Når jeg er hjemme og har en uke ferie, bruker jeg tiden her. Vi har trening med A-laget, og jeg fikk vært på


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

Pyro&Pivo-programleder Morten Galåsen valgte Lillestrøm da familien heiet på Vålerenga – og Romania da alle andre snakket om Premier League. Nå advarer han mot at fotballen er på vei mot avgrunnen. Morten Galåsen har aldri valgt den enkleste veien. Som barn valgte han Lillestrøm i protest mot storebrødrene som heiet på Vålerenga. Som voksen valgte han Romania – ikke på grunn av sol, strender eller EM-suksesser, men fordi noe med navnet, fargene og spillerne fascinerte ham. "Jeg har et litt sån


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad