– Jeg må styre spillet med hodet, ikke beina

– Jeg må styre spillet med hodet, ikke beina


Del dette innlegget
Publisert: 28.06.25

Robin Rasch er KFUMs kaptein og hovmester på midtbanen, men det er ikke fysikken som definerer spillet hans. I stedet er det hodet – og en analytisk metode som inkluderer alt fra Wyscout til sjakk og fantasy-algoritmer.

I et møterom som også fungerer som kapell, komplett med alter og lysestaker, sitter Robin Rasch og snakker om hvorfor han spiller fotball med hodet, ikke beina.

– Jeg har ikke de største fysiske egenskapene. Jeg kan ikke bare "kjøre en finte og løpe fra noen", som han selv sier. I stedet handler alt om posisjonering, mønstergjenkjenning og pasningsspill, sier han i episode 247 av podkasten "Toppfotball"

Rasch er ikke typen som takler hardest eller sprinter mest. Han er hjernen i laget, den som trekker i trådene og ser rom før de åpner seg.

– Jeg prøver å få motstanderne til å flytte seg slik at jeg kan åpne det rommet jeg ønsker. Du må være uforutsigbar. Lure med kroppsspråk, spille gjennom ledd, og tenke ett trekk fram – akkurat som i sjakk, sier han.

Sjakkspillet har blitt en viktig del av hverdagen.

Analyserer alle egne involveringer
– Jeg spiller mye sjakk. Og det påvirker måten jeg tenker på banen også. Det handler om mønstre, logikk og strategi – ting som også gjelder i fotball. Jeg prøver å bruke det aktivt i spillet mitt, sier han.

Det stopper ikke der. Rasch er også over gjennomsnittet interessert i analyse. Etter kampene går han gjennom egne prestasjoner på videoplattformen Wyscout. Ikke alle spillere i Eliteserien bruker slike verktøy aktivt, men for Rasch er det en naturlig del av utviklingen.

– Jeg får opp videoer involveringene mine. Ser hva jeg gjør under press, i duellspill og pasninger. Det gir meg oversikt over hva som fungerer – og hva som kan bli bedre. Hadde jeg måttet betale for det selv, hadde jeg kanskje droppa det. Men det er en super mulighet, siden klubben betaler, sier han.

Robin Rasch er også svært lidenskapelig opptatt av kunstgress, og legger seg mye opp i hvordan underlaget behandles.

-Bruker altfor mye tid på Fantasy
Analysebehovet strekker seg også utenfor banen – og inn i Premier Leagues fantasy-univers.

– Jeg bruker altfor mye tid på fantasy. Jeg abonnerer på algoritmer som regner ut sannsynligheten for poeng. Hører på podkaster, leser analyser, og følger fantasy-kontoer på X. Det er nesten som en heltidshobby. Jeg må roe det ned, sier Rasch.

Men hobbyen gir resultater. I ni av sine første ni sesonger i spillet var han inne blant topp 100 000 i verden, i et spill som spilles av mange millioner mennesker verden over.

– Jeg var stabil, men aldri topp 10 000. Det irriterer meg skikkelig. Denne sesongen gikk det dårligere – kanskje fordi jeg overtenker, innrømmer han.

Det er ikke første gang Rasch kobler intelligens og sport. Han har alltid vært glad i spill. Enten det er kort, brettspill, sjakk eller bordtennis.

Et irriterende balltalent
– Jeg liker konkurranse, og jeg liker å finne ut hvordan jeg kan få et overtak. Det er noe med den logiske utfordringen som jeg syns er gøy.

– Jeg er kanskje en av de irriterende balltalentene, sier han og ler, når programleder Martin Roppestad spør om han er typen som er god i alt som innebærer en ball. Fra barndommens bordtennisdueller til padel og golf – han har konkurrert på høyt nivå i det meste.

Valget falt til slutt på fotball.

– Jeg følte jeg hadde brukt så mye tid på det. Golfen krevde en annen struktur, og jeg hadde aldri hatt organisert trening. Fotballen var mer sosial – og jeg hadde flere å spille med, forklarer han.

Han er nå kaptein i KFUM, som tidligere ble sett på som en "hobbyklubb". Men Robin Rasch har hele tiden hatt ett mål: å ta Koffa til Eliteserien. Nå er han der. Og han har ingen planer om å gi seg med det første.

– Jeg har lyst til å spille lenge. Jeg liker det profesjonelle. Analysene. Forbedringene. Små detaljer. Jeg vil bli bedre.

Hør hele episoden:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser
Bo Hegland og agent Mikail Adampour (foto: Tempo Sports Group)

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter. – Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball". Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

Pyro&Pivo-programleder Morten Galåsen valgte Lillestrøm da familien heiet på Vålerenga – og Romania da alle andre snakket om Premier League. Nå advarer han mot at fotballen er på vei mot avgrunnen. Morten Galåsen har aldri valgt den enkleste veien. Som barn valgte han Lillestrøm i protest mot storebrødrene som heiet på Vålerenga. Som voksen valgte han Romania – ikke på grunn av sol, strender eller EM-suksesser, men fordi noe med navnet, fargene og spillerne fascinerte ham. "Jeg har et litt sån


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

Aleksander Schau spør om mange har glemt hva fotball egentlig handler om – mens ledelsen teller penger, koeffisienter og prestasjoner. Aleksander Schau er kjent fra Fotballklubben og Fotball-TV, og i episode 238 av podkasten Toppfotball deler han sine tanker om utviklingen i norsk fotball. Han snakker om hvorfor han mener fokuset har havnet på feil sted. "Når man sier at det går bra for norsk fotball, hvordan måler de det? Omsetning? Eller koeffisient?" Han mener ledere i fotballen er mer opp


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad