Mens de fleste eliteseriespillere kobler av under ferie og landslagspauser, drar Haitam Aleesami hjem til Holmlia for å trene klubbens A-lag i fjerdedivisjon.
Han har spilt for landslaget, vært proff i Italia og Nederland, og kjemper nå om seriegull med Bodø/Glimt. Men når Eliteserien tar pause, setter Haitam Aleesami seg på flyet til Oslo – for å lede trening med Holmlia Sportsklubb.
– Når jeg er hjemme og har en uke ferie, bruker jeg tiden her. Vi har trening med A-laget, og jeg fikk vært på sidelinja i seriekampen mot Oppsal 2 sist. Det er gøy, sier han i episode 253 av podkasten "Toppfotball".
Holder videoanalysemøter fra Bodø
For Aleesami er det mer enn nostalgi. Da han vendte hjem til Norge etter mange år som utenlandsproff, ble han også hovedtrener for barndomsklubben Holmlia Sportsklubb.
Da Glimt plutselig hentet Aleesami tidligere i år, mistet også Holmlia SK den daglige tilstedeværelsen fra A-lagstreneren. Men Aleesami er fortsatt aktiv i trenerteamet til Holmlia, og følger laget tett – også fra Bodø. Og da "Toppfotball" er innom og intervjuer han, skal 4. divisjonslaget straks samles for videogjennomgang av forrige kamp og neste motstander. Ikke hverdagskost i fotball-Norge, men Aleesami og teamet tar det på alvor.
– Jeg analyserer kampene, klipper video, og vi har møter over Zoom. Noen ganger ser jeg kampene våre tre-fire ganger for å finne detaljer. Jeg er en fotballnerd. Og når du har lidenskap for noe, da bryr du deg ikke om tid, sier han.

Aleesami ble en del av trenerteamet i 2023, men engasjementet stikker dypere. Han er en av mange toppspillere fra Holmlia, og han mener nærheten til fotballbanen har vært avgjørende.
– Vi vokste opp med ball i beina. Rett etter skolen, uten å ringe noen, løp vi ned til banen. Det var ikke organisert, det bare skjedde. Det var møtepunktet vårt, sier Haitam Aleesami.
Hjemmebanen til Holmlia Sportsklubb ligger midt mellom Lusetjern og Holmlia skole, og var tilgjengelig hele døgnet. Ifølge Aleesami skapte det et miljø preget av konkurranse og kreativitet.
– Vi spilte alltid for å vinne. Taperen måtte i mål og bli skutt på. Du lærte å tåle å tape – og å tåle å vinne. Og vi som var yngre måtte vise oss fram mot de eldre. Det bygget karakter, sier Aleesami.

Han ramser opp en imponerende liste over profiler fra området: Jonathan Parr, Mohammed Fellah, bror Ayub Aleesami, Sheriff Sinyan, Bilal og Moussa Njie, blant andre.
– Det er usannsynlig høye tall for et område med 12–13 000 innbyggere, sier han.
-Lærte ikke strukturert fotball før jeg var 15
Men Aleesami mener Holmlia kunne fostret enda flere, om man tidligere hadde fått strukturert hjelp.
– Jeg lærte ikke strukturert fotball før jeg var 15. I dag får du det mye tidligere. Hadde vi hatt det i tillegg til all spillingen vår, tror jeg mange hadde slått gjennom tidligere, sier han.
Han understreker samtidig at noe av det viktigste – leken – må bevares.
– Hvis du fjerner den uorganiserte fotballen, fjerner du også mye av kjærligheten. Det må være plass til begge deler, sier han.
Derfor er han forsiktig optimist når det nå skal legges ny kunstgressmatte med undervarme på banen i Holmlia.
– Det vil gjøre det mulig å spille hele året. Og det er viktig for å få flere til å bli i klubben lenger. Målet er å ha et godt A-lag og juniorlag – så barna får forbilder de ser opp til, sier Aleesami entusiastisk.
Og kanskje viktigst av alt: tilbudet skal ikke koste skjorta.
– Jeg mener det ikke skal koste mye å spille fotball. Det er derfor vi trener her. Det handler ikke om penger, det handler om miljø. Det handler om å gi tilbake, avslutter han.