- Barn på 13 år får agenter

- Barn på 13 år får agenter


Del dette innlegget
Publisert: 03.07.25

Fotballeksikon Jørgen Tjærnås hevder at Martin Ødegaards suksess har gitt norsk fotball en farlig slagside. Klubber og foreldre blir helt blendet av at alle vil ha frem den neste Ødegaard, sier han.

Martin Ødegaard, som i ung alder tok steget fra Strømsgodset til Real Madrid, blir ofte sett på som selve symbolet på norsk fotballs nye gullalder. Men ifølge Jørgen Tjærnås, kjent som «breddefotballens leksikon», har Ødegaards fantastiske karrieresteg også en uforskyldt skyggeside.

"Martin Ødegaard har ødelagt mye for norsk breddefotball"

Det sier Tjærnås i episode 259 av podkasten Toppfotball. Utsagnet kan virke litt tabloid, men Tjærnås utdyper hva han mener:

– Ødegaards suksess har ført til at norske klubber og akademier nå virkelig jakter på den neste. Dette gjør at foreldre og klubber blir besatt av å finne og utvikle talenter i altfor ung alder. Barn ned i 13 års-alderen får agenter, og klubber kjemper om å sikre seg spillere veldig tidlig. Det blir for seriøst, for fort, mener han.

Jørgen Tjærnås er kritisk til norske fotballklubbers tunnelsyn i utviklingen av "den neste Ødegaard"

Talentjaget ødelegger fotballgleden
Jørgen Tjærnås mener at det sterke fokuset på unge talenter fører til at fotballen mister mange som kunne blitt gode spillere på et senere tidspunkt.

– Du ser det veldig tydelig nå. Unge spillere blir hentet til toppklubber, akademier og private talentprogrammer altfor tidlig. Det selges en drøm til både foreldre og spillere. Resultatet er ofte at de mister gleden, og mange gir opp allerede som tenåringer, sier han.

Tjærnås legger til at dette talentjaget gjør at det er svært få som faktisk lykkes, mens mange flere faller av.

– Klubbene er ute etter profitt. Om de henter 100 unggutter og én av dem blir solgt for 15 millioner, så er det verdt det for klubben, men ikke nødvendigvis for spilleren. Det er en kynisme her som ikke er sunn, sier han.

For mange drømmer om «Ødegaard-effekten»
Jørgen Tjærnås peker på at tidligere var drømmen for unge spillere å bli gode fotballspillere lokalt først, og så kanskje bli gode nok for en toppklubb senere. Nå skal alle direkte til toppen, aller helst før de er fylt 16.

– Tidligere var det ikke slik. Se på en spiller som Sander Kartum. Han gikk gradene, startet i Stjørdals-Blink, gikk til Kristiansund og videre til Brann, og nå er han proff i Skottland. Han fikk utvikle seg i et fornuftig tempo. Nå ønsker alle å hoppe rett til toppen, sier han.

Færre lokale talenter når toppen
Tjærnås mener at klubbenes store ambisjoner ofte slår feil. Han hevder at de beste norske spillerne historisk sett ofte startet sine karrierer i lavere divisjoner.

– Det er overraskende mange profiler som startet i tredje-, fjerde- og femtedivisjon. Klubbene har for mye fokus på topp tidlig. Det hadde vært bedre å la unge spillere få spille voksenfotball på et lavere nivå først. Dette gir erfaringer som ingen akademitrening kan matche, sier Tjærnås bestemt.

Ødegaard har blitt malen – på godt og vondt
Han mener Martin Ødegaards enorme suksess er blitt en slags mal for alle som driver med spillerutvikling. Det setter press både på spillerne, foreldrene og klubbene, men gir sjelden ønsket resultat.

– Alle ser på Ødegaard og tenker: «Se, det er sånn det skal gjøres». Men hvor mange Ødegaard-er får vi egentlig? Martin er unik. Talentjaget som har oppstått, ødelegger for mange som kunne blitt veldig gode spillere om de hadde fått tid og rom til å utvikle seg, hevder Tjærnås.

– Ødegaard er en fantastisk spiller og et forbilde for mange, men suksessen hans er også et problem for norsk breddefotball fordi han ufrivillig setter standarden for noe som nesten ingen andre kan oppnå, avslutter han.

Nå etterlyser han et skifte i norsk fotball, der flere får muligheten til å utvikle seg i sitt eget tempo – uten presset om å bli "den neste".

Hør hele episoden her:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter. – Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball". Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

Mens de fleste eliteseriespillere kobler av under ferie og landslagspauser, drar Haitam Aleesami hjem til Holmlia for å trene klubbens A-lag i fjerdedivisjon. Han har spilt for landslaget, vært proff i Italia og Nederland, og kjemper nå om seriegull med Bodø/Glimt. Men når Eliteserien tar pause, setter Haitam Aleesami seg på flyet til Oslo – for å lede trening med Holmlia Sportsklubb. – Når jeg er hjemme og har en uke ferie, bruker jeg tiden her. Vi har trening med A-laget, og jeg fikk vært på


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

-Fotballsupporterne må ta ansvar for fremtiden

Pyro&Pivo-programleder Morten Galåsen valgte Lillestrøm da familien heiet på Vålerenga – og Romania da alle andre snakket om Premier League. Nå advarer han mot at fotballen er på vei mot avgrunnen. Morten Galåsen har aldri valgt den enkleste veien. Som barn valgte han Lillestrøm i protest mot storebrødrene som heiet på Vålerenga. Som voksen valgte han Romania – ikke på grunn av sol, strender eller EM-suksesser, men fordi noe med navnet, fargene og spillerne fascinerte ham. "Jeg har et litt sån


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad