-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?

-De sier det går bra med norsk fotball. Hvorfor det?


Del dette innlegget
Publisert: 27.06.25

Aleksander Schau spør om mange har glemt hva fotball egentlig handler om – mens ledelsen teller penger, koeffisienter og prestasjoner.

Aleksander Schau er kjent fra Fotballklubben og Fotball-TV, og i episode 238 av podkasten Toppfotball deler han sine tanker om utviklingen i norsk fotball. Han snakker om hvorfor han mener fokuset har havnet på feil sted.

"Når man sier at det går bra for norsk fotball, hvordan måler de det? Omsetning? Eller koeffisient?"

Han mener ledere i fotballen er mer opptatt av tall enn av hva folk faktisk føler rundt sporten.

Fotball er mer enn tall

Schau sier det rett ut: Å tjene penger og gjøre det bra i Europa er ikke det samme som at fotballen går bra. For ham handler det også om glede, fellesskap og engasjement.

– Det er ikke bare en økonomisk fiskekonkurranse, liksom. Det er noe mer. Det er fotball. Det er følelser. Det betyr noe mer for folk, sier han.

Han bruker et bilde for å forklare poenget.
– Se for deg at du møter en kompis og spør; Hvordan går det med dattera di? Hvis hun har gode karakterer på skolen. Så fint da. Men hvordan har hun det egentlig? Har hun det bra? Hva er det egentlig som betyr noe, spør han.

-NFF burde vært kulere mot VAR-mtstanderne

Schau er også kritisk til hvordan Norges Fotballforbund (NFF) snakker med supportere og tar beslutninger. Han mener de kunne gjort mye mer for å skape tillit og forståelse – særlig i saker som VAR.

– Det hadde vært lett for Fotballforbundet å fremstå ganske mye kulere overfor VAR-motstandere enn det de gjør, sier han.

Og det handler ikke om å skifte mening, men om å snakke med folk på en bedre måte:
– Du trenger egentlig ikke gå på akkord med deg selv. Du trenger bare å prate på en annen måte til folk, sier han.

Foto: John Christian Fjellestad / CC BY 2.0

Han stiller også spørsmål ved hvor mye råd og innspill egentlig betyr i dagens fotballledelse:
– Det fins sikkert masse rådgivere i fotballforbundet. Jeg tenker at enten gir de dårlige råd, eller så er det ikke vits i å ha dem, fordi ingen hører på dem, sier Schau.

– Det vil svinge

Schau advarer mot å tro at det alltid skal gå oppover. Historien viser at norsk fotball går i bølger, og at det er farlig å lene seg tilbake når ting går bra.

– Selv om vi mange ganger i norsk fotballs historie har sett, at vi tror at når det går bra, så kommer det til å gå bra for alltid. Det gjør det jo aldri. Vi kommer til å møte motgang og da kan du ikke ha ødelagt fotballen på veien, sier Schau.

For ham er det viktig å ikke glemme hva som gjør fotballen spesiell.

– Følelser er ikke en uvesentlig del av fotball, i alle fall. Men det virker som mange glemmer det, og kun tenker på tall, sier Schau.

Hør hele episoden her:


Kommentarer

Få de siste sakene fra 451.no rett i innboksen hver fredag

Abonner på nyhetsbrev!.

Abonnerer…
Nå er du påmeldt!
Noe gikk galt. Prøv igjen.
-Fra en "nobody" til storscorer
Simen Stamsø Møller på terrassen, et steinkast unna Grefsen stadion.

-Fra en "nobody" til storscorer

Simen Stamsø Møller gikk fra benken i Skeid til å score 40 mål på ett år i Kjelsås. Nå tar han et oppgjør med et system han mener undervurderer behovet for selvtillit i utviklingen. Det er stille før skolekampen på Grefsen stadion. Kunstgresset er i tipptopp stand, vanningsanlegget har gjort sitt, og små grupper av barn tripper forventningsfullt rundt banen. Ved tribunen står Simen Stamsø Møller med kaffekopp i hånda og blikket vendt mot matta der han selv, en gang, sto som unggutt. Det var he


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

- Barn på 13 år får agenter

- Barn på 13 år får agenter

Fotballeksikon Jørgen Tjærnås hevder at Martin Ødegaards suksess har gitt norsk fotball en farlig slagside. Klubber og foreldre blir helt blendet av at alle vil ha frem den neste Ødegaard, sier han. Martin Ødegaard, som i ung alder tok steget fra Strømsgodset til Real Madrid, blir ofte sett på som selve symbolet på norsk fotballs nye gullalder. Men ifølge Jørgen Tjærnås, kjent som «breddefotballens leksikon», har Ødegaards fantastiske karrieresteg også en uforskyldt skyggeside. "Martin Ødegaar


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

– Jeg ser potensial i spillere andre bare overser

Fotballagent Mikail Adampour forteller hvordan han oppdaget Bo Hegland i Frigg – og hvorfor han mener norsk fotball stadig overser sine største muligheter. – Vi har hatt spillere som aldri har vært tatt ut på kretslag, som aldri har blitt sett, og som nå er på U21-landslaget. Å få til det, er jeg veldig stolt av, sier Mikail Adampour i episode 256 av podkasten "Toppfotball". Adampour har holdt en lav profil gjennom hele sin karriere som agent. Nå forteller han om talentarbeid, frustrasjoner i


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

-Fotball er ikke jobb, det er lidenskap

Mens de fleste eliteseriespillere kobler av under ferie og landslagspauser, drar Haitam Aleesami hjem til Holmlia for å trene klubbens A-lag i fjerdedivisjon. Han har spilt for landslaget, vært proff i Italia og Nederland, og kjemper nå om seriegull med Bodø/Glimt. Men når Eliteserien tar pause, setter Haitam Aleesami seg på flyet til Oslo – for å lede trening med Holmlia Sportsklubb. – Når jeg er hjemme og har en uke ferie, bruker jeg tiden her. Vi har trening med A-laget, og jeg fikk vært på


Martin Sjøblom Roppestad

Martin Sjøblom Roppestad