Aleksander Schau spør om mange har glemt hva fotball egentlig handler om – mens ledelsen teller penger, koeffisienter og prestasjoner.
Aleksander Schau er kjent fra Fotballklubben og Fotball-TV, og i episode 238 av podkasten Toppfotball deler han sine tanker om utviklingen i norsk fotball. Han snakker om hvorfor han mener fokuset har havnet på feil sted.
"Når man sier at det går bra for norsk fotball, hvordan måler de det? Omsetning? Eller koeffisient?"
Han mener ledere i fotballen er mer opptatt av tall enn av hva folk faktisk føler rundt sporten.
Fotball er mer enn tall
Schau sier det rett ut: Å tjene penger og gjøre det bra i Europa er ikke det samme som at fotballen går bra. For ham handler det også om glede, fellesskap og engasjement.
– Det er ikke bare en økonomisk fiskekonkurranse, liksom. Det er noe mer. Det er fotball. Det er følelser. Det betyr noe mer for folk, sier han.
Han bruker et bilde for å forklare poenget.
– Se for deg at du møter en kompis og spør; Hvordan går det med dattera di? Hvis hun har gode karakterer på skolen. Så fint da. Men hvordan har hun det egentlig? Har hun det bra? Hva er det egentlig som betyr noe, spør han.
-NFF burde vært kulere mot VAR-mtstanderne
Schau er også kritisk til hvordan Norges Fotballforbund (NFF) snakker med supportere og tar beslutninger. Han mener de kunne gjort mye mer for å skape tillit og forståelse – særlig i saker som VAR.
– Det hadde vært lett for Fotballforbundet å fremstå ganske mye kulere overfor VAR-motstandere enn det de gjør, sier han.
Og det handler ikke om å skifte mening, men om å snakke med folk på en bedre måte:
– Du trenger egentlig ikke gå på akkord med deg selv. Du trenger bare å prate på en annen måte til folk, sier han.

Han stiller også spørsmål ved hvor mye råd og innspill egentlig betyr i dagens fotballledelse:
– Det fins sikkert masse rådgivere i fotballforbundet. Jeg tenker at enten gir de dårlige råd, eller så er det ikke vits i å ha dem, fordi ingen hører på dem, sier Schau.
– Det vil svinge
Schau advarer mot å tro at det alltid skal gå oppover. Historien viser at norsk fotball går i bølger, og at det er farlig å lene seg tilbake når ting går bra.
– Selv om vi mange ganger i norsk fotballs historie har sett, at vi tror at når det går bra, så kommer det til å gå bra for alltid. Det gjør det jo aldri. Vi kommer til å møte motgang og da kan du ikke ha ødelagt fotballen på veien, sier Schau.
For ham er det viktig å ikke glemme hva som gjør fotballen spesiell.
– Følelser er ikke en uvesentlig del av fotball, i alle fall. Men det virker som mange glemmer det, og kun tenker på tall, sier Schau.
Hør hele episoden her: